Dječji kutak: savjeti za zabavu najmanjih gostiju na svadbama – kako uz malo truda djeci dati puno zabave

Djeci na svadbama često bude dosadno pa se roditelji moraju posvetiti više njima nego što mogu bezbrižno uživati u slavlju, a važno je da se na vašoj svadbi zabave svi gosti – i mali i veliki. Kako bi se i djeci osigurala zabavna večer pripremili smo vam nekoliko savjeta o tome kako zabaviti one najmanje goste.

Kada pozivate goste na svadbu, podrazumijeva se da pozivate i njihovu djecu. Međutim, mnogim roditeljima to predstavlja problem jer nemaju kome ostaviti djecu na čuvanje pa s djecom najčešće ne dolaze na svadbe ili odlaze ranije jer su njihovi mališani umorni. Ukoliko želite da se svi vaši gosti zabave i uživaju, bilo bi dobro organizirati poseban program za djecu kako bi se zabavila. Poseban program ne mora značiti puno organizacije, već samo malo mašte i ljubavi. U nastavku donosimo savjete kako najmanje uključiti u svadbu, učiniti da se osjećaju posebnima i zabavljenima, a njihovim roditeljima i dalje osigurati zabavnu večer.

Uključite djecu u svadbu

Bližu rodbinu svakako uključite u ceremoniju vjenčanja. Osim što će biti lijepo i simpatično, djeci će se sviđati jer vole biti dio važnih događaja. Zaposlite ih da nose prstenje do oltara, posipaju latice ili pak paze na mladenkin veo ili haljinu. Djeci višeg uzrasta dajte zadatak da se pobrinu za konfete ili rižu koja se baca na mladence kada izađu iz crkve – njihovoj sreći neće biti kraja. One hrabrije možete zadužiti da u crkvi pročitaju želje mladencima.

Izvor fotografije: wallpaperflare.com

Kutak za djecu

U prostorijama sale može se napraviti poseban kutak gdje će boraviti djeca i imati organizirane aktivnosti. Pripremite jedan stol i stolice s grickalicama i mini koktelčićima za djecu. Možete im pripremiti i bubble tea (čaj od mjehurića), koji će se zasigurno svidjeti djeci. Za djecu nižeg uzrasta pripremite papire, olovke, bojice, balone, zabavne igre i slatkiše i djeca će zaboraviti na dosadu. Djeca također vole biti uposlena pa im dajte zadatke da obojaju svadbene motive, nacrtaju mladence, prstenje ili slično. Djeci višeg uzrasta možete pripremiti društvene igre ili zabavne sportske aktivnosti. Djeca vole dobiti zadatke koji doprinose kolektivu. Izrada srca, čestitki ili papirnatih ukrasa za mladence dat će djeci osjećaj važnosti.

Poklon paketi

Pripremite djeci kutije iznenađenja, odnosno male poklon paketiće koje će ponijeti doma nakon svadbe. Neka ih pokloni iznenađenja dočekaju na dječjem stolu ili im možete reći kako će kada ispune sve zadatke dobiti poklone. U poklon paketiće možete staviti koji slatkiš, bojice, mini puzzle ili simboličan poklon koji će ih zauvijek podsjećati na vašu svadbu.

Izradite knjižicu svadbenih aktivnosti

Ukoliko imate vremena i volje, izradite knjižicu svadbenih aktivnosti koju će djeca bojiti. Neka to bude knjižica od desetak stranica gdje će djeca bojiti srca, mladence, prstenje, vjenčani auto, buket ili slično. Također možete te simbole napraviti kao naljepnice, tako će djeci i roditeljima zauvijek ostati jedinstven i simboličan poklon s vašeg vjenčanja.

Izvor fotografije: lovelyindeed.com

Zabava na otvorenom

Ukoliko imate mogućnost, organizirajte kutak za djecu na otvorenom. To može biti igralište pored restorana ili sale gdje se i veća i manja djeca mogu baviti sportskim aktivnostima. Organizirajte mali poligon za djecu, lopte, badminton i slično. Možete organizirati traženje poklončića koje će djeca moći ponijeti kući. Postavite uvijek zabavnu igru na dječjim zabavama – Twister, uže za preskakanje ili hula hop. Organizirajte detektivske igre gdje će djeca biti detektivi i tražiti svadbene motive. Također možete organizirati zajednički photo session za djecu s prikladnim rekvizitima ili unajmiti manji photo booth za djecu.

Pripremite poseban dječji stol

Kako se djeca ne bi osjećala izostavljeno za ,,odraslim” stolom, pripremite im dječji stol. Pripremite djeci poseban stol za kojim će objedovati te isplanirajte raspored sjedenja po uzrastu. Možete postaviti papirnati stoljnak te dati zadatak djeci da ga prvo ukrase vjenčanim motivima, a zatim svi zajedno postavljaju stol. Također isplanirajte poseban jelovnik za dječji stol. Mnoga su djeca izbirljiva i vjerojatno neće jesti sve što se nudi ostatku uzvanika. Hamburger, pomfri, odresci u obliku dinosaura, dječji šampanjac i slatkiši ili pak nešto zdravije. Hrana im se može složiti u obliku likova ili cvijeća kako bi im bila zanimljivija i privlačnija. Također možete angažirati djecu da sami pomognu pri pripremi oblika posluživanih jela. Djeca će se osjećati ,,odraslije” ako budu smjeli jesti sami, a svakako će vam na tom biti zahvalni. Obavezno zadužite jednog konobara koji će posluživati samo dječji stol – to će im pridonijeti osjećaju važnosti.

Izvor fotografije: photoboothtique.com

Unajmite animatore

Ne treba napominjati kako uz djecu svakako mora biti jedna odrasla osoba koja će na njih paziti i koja će ih animirati. Kako ne biste zaduživali nekoga od rodbine, unajmite animatore koji će biti s njima. U gotovo svakom gradu mogu se naći animatori koje možete unajmiti za svadbu. Također možete zaposliti studente predškolskog odgoja ili učiteljskog fakulteta kojima će ovo biti dobra praksa, a platit ćete ih manje. Također možete unajmiti klauna koji će izvesti nekoliko trikova i zabaviti djecu pravljenjem balona.

Organizirajte prostor za spavanje

Djeca daju poseban ugođaj vjenčanjima, međutim oni neće slaviti do ranih jutarnjih sati i zbog toga se možete pobrinuti da im organizirate spavanje u posebnom prostoru u blizini sale. Onim najmlađima trebalo bi osigurati sobu u kojoj će moći spavati, a njihovi roditelji bi i dalje mogli nastaviti slaviti. Možete iskoristiti sobu za mladence kako biste ih smjestili ili pak neku prostoriju u blizini sale.

Treba napomenuti kako organizacija ,,dadilja” na vjenčanju nije zadatak mladenaca. Međutim, ako vam budžet dopušta, bilo bi lijepo organizirati za djecu poseban kutak u kojem će se moći družiti jedni s drugima. Postavljanje zajedničkog stola za djecu neće vas koštati ništa, a time ćete dati puno djeci. Na ovaj način dat ćete im osjećaj samostalnosti i odgovornosti, a ujedno i beskrajnu zabavu. Dajte mašti na volju i uz malo ljubavi sve je moguće, a time ćete svakako olakšati večer roditeljima, a i djeci.

Možda će vas zanimati…

Odabir pozivnice za vjenčanje

Odabir pozivnice za vjenčanje

Pozivnice za vjenčanje bi trebale biti pri samom vrhu na popisu obaveza vezanih oko pripreme vjenčanja. Često se...

Mala intimna vjenčanja

Mala intimna vjenčanja

Mala i intimna vjenčanja su savršen izbor za sve one parove koji svoj veliki dan žele podijeliti sa svojim...