Datum vjenčanja za planiranje vašeg vjenčanja

Planiranje vjenčanja: Odabir pravog datuma

Zaprosio je, rekli ste ,,da” i što sad? Otkuda krenuti? Val sreće i iznenađenja nakon zaruka potrajao je neko vrijeme, ali sada treba prionuti na pravi posao – organizaciju vjenčanja! Zamislili ste već kako će izgledati vaše vjenčanje, kakvu ćete vjenčanicu ili buket imati, u kojoj ćete se sali vjenčati? Međutim, sada treba želje pretvoriti u realnost. Donosimo vam vodič za planiranje vjenčanja u kojem ćete saznati sve potrebne korake do vašeg najvažnijeg dana.

 Organizacija vjenčanja divan je, ali isto tako vrlo zahtjevan posao. U sljedećim člancima dobit ćete sve potrebne informacije pomoću kojih ćete saznati kako se jedno vjenčanje od želja pretvara u realnost. Kada stavite sve svoje želje na papir i znate otprilike što želite za svoje vjenčanje – tada možete početi planirati i organizirati. S pripremama treba krenuti na vrijeme, a najčešće one počinju već godinu dana prije željenog vjenčanja.

Započnimo s datumom

Datum je prva stvar koju trebate odabrati kada započinjete planiranje svoga vjenčanja. S obzirom na to da se vjenčanja planiraju od godine do godine i pol unaprijed, važno je provjeriti je li vaš odabrani datum slobodan za godinu dana. Odaberite datum koji je od posebnog značenja za vas. Prvi dan kad ste se upoznali, prvi spoj, prvi poljubac, godišnjica veze ili pak neki drugi vama važan događaj.

Češća su proljetna i ljetna vjenčanja

Svako doba godine pogodno je za vjenčanja, samo trebate odlučiti kakvo vjenčanje planirate s obzirom na vanjsku temperaturu. Zimska vjenčanja uglavnom nisu česta zbog niskih temperatura i mogućeg snijega, dok jesenska vjenčanja obilježavaju česte kiše. Također u jesenskim i zimskim mjesecima vrlo vjerojatno nećete imati poteškoća s rezervacijom sale, fotografa ili benda s obzirom na to da vjenčanja nisu česta u tim mjesecima.

Pri odabiru datuma treba imati u vidu da ćete možda teže rezervirati željeni datum u proljetnim i ljetnim mjesecima jer su mjeseci od travnja do rujna najpopularniji mjeseci za vjenčanja. Proljetne temperature do 25 stupnjeva idealne su za vjenčanja jer neće biti prevruće niti prehladno. Provjerite vrijeme na odabrani datum unazad nekoliko godina i razmislite hoće li vam takvo vrijeme odgovarati. Lipanj je oduvijek bio pogodan mjesec za vjenčanja s obzirom na sunčano vrijeme i visoke temperature, međutim vrijeme u tim mjesecima postalo je vrlo promjenjivo tijekom godina, pa neće iznenaditi niti kiša niti niže temperature u lipnju.

Ljetna vjenčanja su skuplja

Popularnost mjeseca, odnosno datuma diktira cijenu vjenčanja. Što je datum traženiji – to je skuplji. S obzirom na to da zimski i jesenski mjeseci ne spadaju u sezonu vjenčanja, u tim mjesecima možete proći financijski povoljnije. Mnogi hoteli i restorani podižu cijene tijekom ljetne sezone, što bi vam moglo osjetno stanjiti budžet kod planiranja vjenčanja. Pogotovo ako imate puno gostiju koji dolaze izdaleka i trebate im pronaći, ali i platiti smještaj.

Četvrtak, petak ili subota?

Želite li vjenčanje subotom ili petkom? Ili možda pak četvrtkom? Više nije neuobičajeno imati vjenčanje nekim drugim danom osim subotom. Vjenčanje petkom bilo je svakako financijski povoljnije nego vjenčanje subotom, međutim i petak je sada postao jednako popularan dan za vjenčanja kao i subota. Četvrtak postaje vrlo popularan dan za vjenčanja jer fotografi, restorani i ostali ponuđači nude veće popuste, čak i do 50 %, ukoliko se radi o vjenčanju tijekom tjedna. Problem koji se javlja kod vjenčanja četvrtkom i petkom jest da gosti trebaju uzeti slobodan dan od posla, što može u nekim poslovima predstavljati problem.

Koje datume izbjegavati?

Kako je jasno da su korizma i došašće vremena pripreme za osobite blagdane, kršćani su od prvih vremena izbjegavali razna svjetovna slavlja koja su im mogla misli i djela odvratiti od duha molitve, posta i pokore. Jedno od takvih slavlja može biti i proslava vjenčanja. Stoga je logično da su i nekada i danas kršćani nastojali izbjeći sklapanje braka u korizmi jer je sa ženidbom povezana i svečanost svadbe kao dio svih kultura na svijetu.

Međutim, treba naglasiti da Crkva nije zabranjivala pristupanje sakramentu kroz prošlost, ali je preporučivala, a to čini i danas, da se u korizmi ne slavi sklapanje ženidbe,. Svi vjernici kojima je na duši i na srcu dobra priprema za blagdan Uskrsa kojem prethodi Sveto trodnevlje drže se te preporuke, a svećenici redovito svima koji bi se željeli vjenčati u korizmi jasno stavljaju na srce ovu preporuku, koje se u velikoj većini mladenci i drže, prenosi Glas koncila.

I sami svećenici, ponajprije župnici, preporučuju vjernicima da poštuju posebno pokorničko obilježje korizme i došašća za planiranje svojih vjenčanja. Došašće je vrijeme pripreme za blagdan Božića, a počinje četiri nedjelje prije Božića. Obično počinje blagdanom svete Katarine 25. studenog. Od tada do Božića ne preporučaju se slavlja vjenčanja jer se tada vjernici pripremaju za slavni Kristov dolazak. Međutim, vjenčanja u prosincu češća su nego ona u korizmi.

Povijest popularnih i manje popularnih dana za vjenčanja

Engleska tradicija drži da je najbolji dan za vjenčanje srijeda. Ponedjeljak je za blagostanje, utorak za zdravlje, četvrtak za gubitke, petak za dvojbe, dok subota nema ni malo sreće. Do 17. stoljeća najpopularniji dan za vjenčanje bila je nedjelja jer je većina radnih ljudi jedino tada bila slobodna. Međutim, Židovi su se pobunili ne želeći slavlje na dan Šabata (sedmi dan u tjednu) te se ta tradicija polako izgubila.

Od antike do srednjeg vijeka nitko se nikada nije vjenčao u svibnju. Za vrijeme antike u proljetnim mjesecima slavili su se poganski običaji i veličali su se bogovi povezani s plodnošću, obnovom života te života nakon smrti. Taj, i danas aktualan, savjet poslušala je i kraljica Viktorija koja je pismeno zabranila svojoj djeci da se vjenčaju u svibnju. Mnoge crkve su pretrpane tijekom travnja jer svi žele izbjeći svibanj za planiranje vjenčanja.

Ipak, lipanj je, prema vjerovanjima, najsretniji mjesec za vjenčanje jer je po legendi ime dobio po rimskoj božici Junoni, koja je bila zaštitnica braka. Zapravo se cijelo ljeto smatralo dobrim vremenom za stupiti u brak jer sunce doprinosi plodnosti. Kod odabiranja pravog datuma za vaše vjenčanje najvažnije je da vam je taj datum od posebnog značaja i da ga pamtite cijeli život. Provjerite svoj budžet, odredite volite li više tople ili hladne mjesece te koje će temperature podnijeti svatove koje ste vi isplanirali. Obratite pozornost i na radne i neradne dane te odlučite što vam najviše odgovara. Sada kada ste odredili datum, možemo prijeći na sljedeći korak!

Možda će vas zanimati…

Odabir pozivnice za vjenčanje

Odabir pozivnice za vjenčanje

Pozivnice za vjenčanje bi trebale biti pri samom vrhu na popisu obaveza vezanih oko pripreme vjenčanja. Često se...

Mala intimna vjenčanja

Mala intimna vjenčanja

Mala i intimna vjenčanja su savršen izbor za sve one parove koji svoj veliki dan žele podijeliti sa svojim...