Prikaz sale za vjenčanja

Sale za vjenčanja: odabir lokacije

Izabrali ste datum vjenčanja. Sada je vrijeme da odaberete između bogatog izbora sala za vjenčanja. Opcije su mnogobrojne i zaista možete birati u mnoštvu ponuda. Odabir sale za vjenčanja ovisit će o vašim željama, vremenu, dostupnosti, ali i o budžetu. Kako odabrati pravu lokaciju vašeg vjenčanja? Donosimo vam nekoliko savjeta.

Najprije treba napomenuti kako nakon odabranog datuma treba odmah rezervirati lokaciju, odnosno salu, matični ured, crkvu, fotografe, bend, catering i cvjećarnicu za vaše vjenčanje. Ovo biste trebali odmah rezervirati jer su obično već godinu dana unaprijed termini popunjeni.

Ponuda lokacija na našem je tržištu uglavnom bazirana na hotelima i restoranima jer su najsigurniji način svadbenog slavlja. Razmislite želite li tradicionalnu svečanost u restoranu ili romantičnu zabavu na otvorenom. Hotelski restorani obično nude luksuzniji prostor, sale prekrivene tepisima te hranu koja odskače od uobičajene ponude. Osim odabira sale, možete birati i sve popularnije alternativne opcije kao što su muzeji, plaže, parkovi i livade. Na početku organizacije svadbenog slavlja, bilo bi dobro odrediti planirani budžet.

Pomno isplanirajte budžet

Sale za vjenčanja najveći su dio financijskog tereta svakog vjenčanja, tako da je vrlo važno da već u početku odrediti koja vam je cijena prihvatljiva prema vašem budžetu kako ne biste trošili vrijeme. Stavite na papir sve želje i ideje i ubrzo ćete shvatiti na kojim stvarima možete uštedjeti. Primjerice, iako se ideja svadbe na plaži čini vrlo romantičnom, mogla bi vas puno više koštati. Također ćete više uštedjeti na vjenčanju u jesenskim i zimskim mjesecima nego u proljetnim i ljetnim. Dobro isplanirajte što želite i što ne želite te to kod rezervacija i naglasite.

Vjenčanje u crkvi ili u matičnom uredu

Tijekom planiranja vjenčanja morate imati na umu da rezervirate dvije lokacije: crkvu, odnosno matični ured i lokaciju za slavlje. Crkveni datum, odnosno datum vjenčanja u matičnom uredu ne morate rezervirati godinu dana unaprijed, ali nekoliko mjeseci prije bilo bi poželjno. Za rezerviranje tih datuma nema tolike navale kao za rezervaciju sale, benda ili fotografa. Tek nakon što rezervirate lokaciju vjenčanja javite se u matični ured, odnosno crkvi u kojoj želite imat crkveni obred.

Odabir sale za vjenčanje

Traženje prostora za slavlje zahtjeva puno vremena i strpljenja. Najpopularnije sale bit će vrlo brzo rezervirane pa je potrebno krenuti u potragu sale na vrijeme. Najbolji način za potragom prostora razgovor je s prijateljima koji su već vjenčani, iznajmljivanjem agencija za organizaciju vjenčanja ili naprosto pretragom na našim internetskim stranicama. Na internetu možete naći brojne ponude jer većina sala ima svoje web ili Facebook stranice na kojima nude fotografije te kontakt informacije i adresu. Pošaljite svim salama upit kako biste dobili ponude i cijene jelovnika. Ne zaboravite napisati željeni datum i broj gostiju jer odabir lokacije uvelike ovisi o broju uzvanika. Suzite svoj izbor na 10 sala koje ćete posjetiti i odlučiti koja najviše odgovara vama.

Svaka sala za vjenčanje često nudi i voditelja ili voditeljicu vjenčanja koja brine o svemu prije i na sam dan vjenčanja, tako da na samom vjenčanju o konobarima, protokolu i sl. ne trebate brinuti. Bilo bi dobro upoznati osoblje koje će posluživati na vašem vjenčanju. Vrlo je važno da je osoblje stručno, ljubazno, brzo i učinkovito kako bi sve prošlo kako treba.

Pri odabiru sale za vaše vjenčanje pripazite na sljedeće:

  • Kakva je rasvjeta i razglas prostora? Provjerite ispunjava li sala vaše želje za rasvjetom te provjerite razglas kako ne bi bilo problema s glazbom na dan vjenčanja.
  • Što je na raspolaganju za dekoraciju prostora i stolova (vaze, cvijeće, brojevi, popis gostiju, jelovnik)? Provjerite kakvim dekoracijama sala raspolaže te odlučite hoćete li koristiti njihove dekoracije ili ćete kupiti svoje.
  • Je li dostupan catering, kolači i svadbena torta?
  • Dozvoljavaju li da donesete vlastito piće i torte? Neke sale ne dozvoljavaju vlastito piće i kolače te je onda potrebno uzeti ono što vam sala nudi ili ako se ne slažete s tim – rezervirajte drugu salu!
  • Je li ograničeno trajanje vjenčanja?
  • S koliko konobara raspolažu? Treba na vrijeme osigurati broj konobara s obzirom na broj uzvanika.
  • Je li parking za goste dovoljno velik? Mladenci često ne razmišljaju o parkingu, ali vrlo je važno da sala u blizini ima veći parking za goste.
  • Koliko je velik plesni podij? Ne želite mali plesni podij jer će se onda vaši gosti gurati tijekom plesanja.

Ukoliko imate dosta uzvanika koji nisu iz vašeg kraja, bilo bi dobro da se uz salu za vjenčanja nalaze i smještajni kapaciteti u koje ćete moći smjestiti goste. Za ovakve slučajeve idealna su vjenčanja u hotelima, iako danas i mnoge sale pružaju usluge smještaja za uzvanike.

Svakako posjetite salu više puta kako biste doista bili sigurni u vašu odluku. Razmislite zadovoljava li ta sala sve vaše potrebe i želje te hoće li se moći urediti baš onako kako ste to vi zamislili.

Polog kod rezervacije sale, restorana, hotela

U mnogim salama za vjenčanje morat ćete ostaviti polog ukoliko ih želite rezervirati za određeni datum. Cijene pologa kreću se od 300 do oko 1000 eura, no sa svakim se voditeljem možete dogovoriti o načinu plaćanja i samoj cijeni pologa.

Vjenčanja na otvorenom

Sve popularnija su i vjenčanja na otvorenom. Odaberite željenu lokaciju – muzeji, parkovi, livade, dvorišta, stara imanja ili pak plaže. Možda sanjate o vjenčanju u vrtu, na brodu ili u nekoj mediteranskoj vili?

Vjenčanje na otvorenom kraj mora

Izvor fotografije: puxfuel.com

Za iznajmljivanje muzeja, parkova, livada ili plaža počinje veliki organizacijski posao jer morate pribaviti sve dozvole, inventar, catering i slično. Cijena takvih vjenčanja ne mora nužno biti viša od standardne restoranske, ali je potrebna dodatna organizacija samih mladenca i organizacijskog tima (ako ste ga unajmili) koji radi na vjenčanju.

Nakon odabira sale za vaše vjenčanje vidjet ćete koliko imate prostora te ćete tome prilagoditi broj i raspored stolova za svoje goste. Ne zaboravite stolnjake te navlake za stolice. Barem jedan dio trebao bi biti natkriven kako vas ne bi sustigla iznenadna kiša, vjetar ili druge vremenske neprilike.  Prilikom organizacije vjenčanja, u bilo koje doba godine, treba na umu imati rezervni plan u slučaju vremenskih neprilika. Ukoliko vjenčanje organizirate na otvorenom prostoru, trebali biste odrediti i prostor u koji ćete premjestiti cijelu svečanost u slučaju promjene vremena.

Potrebne su i dodatne organizacije rasvjete i razglasa. Ako se radi o vjenčanju na otvorenom, trebali biste imati što više lampiona, svjećica i svjetala jer ne želite imati vjenčanje u mraku. Također trebate osigurati dobru podlogu za plesni podij kako ne bi došlo do stvaranja blata ukoliko se radi o vjenčanju na livadi, u parku ili vrtu. Drvene podloge trebale bi učiniti svoje!

Vjenčanje u zelenoj prirodi

Izvor fotografije: wallpaperflare.com

Preporučamo lokacije za vjenčanja na otvorenom u Istri

Istra je savršeno mjesto na neobična vjenčanja na otvorenom gdje su mnogi slavni mladenci proslavili svoja vjenčanja. Mirne Bale nedaleko Rovinja, filmski Motovun ili Umag savršena su mjesta za vjenčanja na otvorenom. U Istri su također popularna vjenčanja u vilama sa bazenom. Kada odaberete i rezervirate lokaciju svoga vjenčanja, veliki dio posla ste napravili! Ovaj je korak najvažniji i zahtijeva najviše strpljenja jer odabir željene lokacije može biti težak ukoliko ne uspijete rezervirati lokaciju na željeni datum. Kada ste učinili ovaj korak, vrijeme je da krenemo na sljedeći korak koji će obilježiti vaše vjenčanje, a to je tema vjenčanja!

Možda će vas zanimati…

Odabir pozivnice za vjenčanje

Odabir pozivnice za vjenčanje

Pozivnice za vjenčanje bi trebale biti pri samom vrhu na popisu obaveza vezanih oko pripreme vjenčanja. Često se...

Mala intimna vjenčanja

Mala intimna vjenčanja

Mala i intimna vjenčanja su savršen izbor za sve one parove koji svoj veliki dan žele podijeliti sa svojim...