Od pšenične do višekatne luksuzne svadbene torte: Kakve su svadbene torte imali stari Rimljani, a kakve su popularne danas

Fondant, zlato, ruže, šljokice ili pak muffini i macaronsi? Jedno je sigurno – svadbena torta neizostavan je dio svadbene svečanosti. Odabir svadbene torte važan je mladencima, a kako se odlučiti za onu najprikladniju? Je li klasičnim svadbenim tortama došao kraj? Donosimo primjere jedinstvenih svadbenih torti današnjice.

Za razliku od starih Rimljana danas imamo zaista velik izbor oblika i okusa svadbenih torti, a trendovi se mijenjaju iz sezone u sezonu. Povijest svadbene torte seže do Rimskog Carstva. Tada je ona bila pšenična ili ječmena torta, više nalik kruhu, a razmrvila se iznad mladenkine glave za dug i plodan život. U srednjem vijeku gosti su takve torte donosili na vjenčanje i slagali ih jedne na druge kako bi se mladencima bilo teže poljubiti preko tog tornja od torti. Mladencima koji su uspjeli u tom pothvatu predviđao se sretan život. U sedamnaestom stoljeću francuski je kuhar u posjeti Londonu uočio tu tradiciju slaganja torti te ju je smatrao hrpom nereda, a zatim stvorio svadbenu tortu onakvom kakvu je mi danas znamo.

Tradicija zajedničkog rezanja torte simbolizira sretan i skladan zajednički život te plodnost. Dijeljenje izrezanih komada torte uzvanicima predstavlja prvi zajednički posao koji mladenci obavljaju u svom braku. Budući da brak podrazumijeva dijeljenje, upravo ova tradicija obilježava ono što ih u budućnosti očekuje.

Najstarija slatka svadbena torta, poznatija kao kolač Banbury

Izvor fotografije: www.flickr.com

Ova se svadbena torta pripremala u 17. stoljeću u Engleskoj. Izradila bi se dva kolača, jedan za mladenku, koji je bio svjetliji i veći te jedan za mladoženju koji je bio tamniji i manji. S vremenom je izrada torte, odnosno kolača, za mladoženju iščezla te se nastavilo izrađivati samo tortu za mladenku, a onda je to preraslo u izradu glavne svadbene torte. Isto tako, jedan od važnih običaja je bio da torta bude bijele boje budući da ta boja simbolizira čistoću i nevinost. Napretkom tehnologije te tehnika ukrašavanja bijela boja postala je prošlost pa se danas svadbene torte izrađuju u raznim bojama te predstavljaju pravu umjetnost.

U prošlosti je predstavljala luksuz te je bila mjerilo društvenog statusa. Što je torta bila veća, to je društveni položaj bio viši. Međutim, danas njezina veličina i izgled ovise o broju uzvanika te o željama mladenaca. Torta se u većini slučajeva naručuje po šnitama – koliko gostiju, toliko šnita torte.

Torte od golog biskvita

Posljednjih nekoliko godina, jako su moderne torte od golog biskvita, baš kao i one bogato ukrašene cvijećem. Predstavljaju odličnu kombinaciju jednostavne, ali luksuzne svadbene torte jedinstvenog izgleda. Sve češće cvijeće zamjenjuje zelenilo, ali i voće.

Izvor fotografije: https://hr.cook-and-food.com

Torte na jedan kat

Iako se svadbene torte najčešće sastoje od nekoliko katova, torte na jedan kat postaju sve popularnije. Ova je torta rezervirana samo za mladence, tako da možete odlučiti napraviti i više ovakvih torti kako bi ju mogli probati i ostali uzvanici.

Izvor fotografije: southboundbride.com

Torte od macaronsa i muffina

Ako želite tortu kakvu rijetko tko ima, a svi ju žele probati – onda su sljedeće torte pravi izbor za vas. 2019. godina obilježena je popularnim svadbenim tortama od kolačića macaronsa i muffina. Predstavljaju jedinstven i privlačan izgled svadbenih torti, a zasigurno će izazvati veliko iznenađenje uzvanika.

Izvor fotografije: rockmywedding.co.uk

Izvor fotografije: gold.waldinger.hr

Torte u obliku slova, četvrtaste torte ili pak torte koje nisu torte?

Iako su torte u obliku slova popularnije za proslave rođendana, sve više ih se odlučuje i za svadbene torte. U svijet vjenčanja ulaze novi trendovi, a mladenci vole biti jedinstveni i ostaviti dobar dojam na svoje uzvanike, a isto tako žele svadbenu tortu koju će pamtiti. Moderne četvrtaste torte ostavljaju dojam luksuznog minimalizma na kakav nismo navikli kada su u pitanju svadbene torte. Malo je onih koji će se odlučiti na posve neuobičajene svadbene torte, koje zapravo uopće ne izgledaju kao svadbene torte, a primjer su torte od golemih slojeva keksa.

Izvor fotografije: @greatdanebakingco

Izvor fotografije: Kuća peciva

Izvor fotografije: Kuća peciva

Torte prema godišnjim dobima

Čokoladna torta pravi je izbor za bilo koje godišnje doba jer je vole apsolutno svi i s ovim okusom nećete nikada pogriješiti. Ljetna varijanta torte može sadržavati bobice, a za ostala godišnja doba možete tražiti slastičara da stavi sezonsko voće. Ukoliko želite svadbenu tortu urediti prema godišnjem dobu, napomenite slastičarima da primjerice jesenske boje prenesu na dekoraciju torte. Godišnje doba na svadbenim tortama najčešće se vidi pri odabiru cvijeća na tortama koje može biti ono koje u to godišnje doba cvijeta.

Za kraj donosimo nekoliko savjeta pri odabiru svadbenih torti

Svadbenu tortu nikako nije jednostavno odabrati. U moru različitih i jedinstvenih ponuda treba odabrati onu koja će najviše predstavljati mladence. Zapamtite da kod izabiranja svadbene torte nema pogrešnog odabira. Ona je odraz vas samih i time je posebna i jedinstvena, pa ako to znači i odabrati svadbenu tortu u crnoj boji! Iako je do sada bilo teško zamisliti svadbenu tortu crne boje, ona danas unosi novi dašak elegancije u svadbene torte i sve je popularnija.

Pri odabiru torte pripazite na sljedeće stvari:

  • Cijena – nemojte da vas iznenadi trošak, cijenu svadbene torte određuje veličina tj. broj komada na koje se reže, te koliko je zahtjevan ukupni dizajn torte; jeftinije su torte one koje se slažu iz manjih komada – uzmite i njih u obzir
  • Oblik – recite točno kakvu tortu želite, ponesite sliku ako je potrebno
  • Okus – najčešći odabiri su parfe kreme u raznim okusima jer su lagane i aromatične, no najvažnije je što se vama kao mladencima sviđa i to treba dogovoriti sa slastičarnicom; ne bi bilo loše ni razmotriti vegansku ponudu torti s obzirom na to da u današnje vrijeme postaju sve popularnije torte od mrkve, malina i naranči
  • Dekoracije – svadbene torte mogu se ukrasiti kako god želite – ticino masa, ukrasi, figurice, šljokice, cvijeće, zelenilo, ružmarin – sve je dopušteno!
  • Dostava – dogovorite se tko dolazi po torte i donosi ih u sale, da ne bi bilo zabune

Današnji je izbor svadbenih torti veći nego prije 20-ak godina, što je odlično jer možete birati među okusima i oblicima, a isto tako teško jer u moru ponuda treba izabrati onu najbolju. Međutim, svaka je svadbena torta jedinstvena i bit će uvijek najbolja jer je upravo vaša! U slast!

Možda će vas zanimati…

Odabir pozivnice za vjenčanje

Odabir pozivnice za vjenčanje

Pozivnice za vjenčanje bi trebale biti pri samom vrhu na popisu obaveza vezanih oko pripreme vjenčanja. Često se...

Mala intimna vjenčanja

Mala intimna vjenčanja

Mala i intimna vjenčanja su savršen izbor za sve one parove koji svoj veliki dan žele podijeliti sa svojim...