Vjenčanje u doba koronavirusa

Početkom 2020. godine mnogi su parovi obavljali zadnje pripreme oko najvažnijeg dana u životu te željno iščekivali svoj dan, a onda je došao koronavirus. Koronavirus ‘zahvatio’ je i svijet vjenčanja. Mnogi parovi koji su imali zakazana vjenčanja u ožujku, travnju i svibnju morali su otkazati vjenčanja, što znamo da nije mala stvar. Kako izgledaju vjenčanja u doba korone te što o tome misle mladenci saznajte u nastavku članka.

Proljetni i ljetni mjeseci najpopularniji su mjeseci za vjenčanja, međutim ove godine sudbonosno ,,da” mladenci će morati odgoditi od nekoliko mjeseci pa i do godine dana zbog situacije s koronavirusom. Većina vjenčanja zakazanih u periodu između ožujka i svibnja odgođena su, a mali je broj onih koji su se unatoč okolnostima ipak odlučili vjenčati.

Raskošno uređeni stolovi, cvjetni aranžmani, rasvjeta. Sve će to još malo pričekati jer se u salama neko vrijeme neće održavati ništa, a do daljnjega se ni u crkvama neće obavljati sakramenti.

Što se tiče građanskih brakova i životnih partnerstva, oni se smiju sklapati samo ako je prisutno do 5 ljudi. Vjenčanja se mogu održati samo uz matičara, svjedoke i mladence, pod uvjetom da nitko nema povišenu tjelesnu temperaturu niti simptome akutne respiratorne infekcije.

Vjenčanja se najčešće prebacuju na jesen ili na proljeće sljedeće godine

I ona prebačena vjenčanja morat će se održavati s određenom distancom. Naime prema riječima ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka vjenčanja neće biti kao nekada, a mladenci neće moći u sali organizirati stolove s po 10 ljudi, već svakako manje. S obzirom na to da je ljetni period za vjenčanja uglavnom popunjen, mnogi su mladenci morali svoja vjenčanja odgoditi do jeseni, a neki i do proljeća sljedeće godine. Kako zimski mjeseci nisu popularni za vjenčanja, mnogi su svoja vjenčanja morali odgoditi na čak godinu dana.

,,Naše je vjenčanje trebalo biti krajem svibnja ove godine i nažalost morali smo ga odgoditi zbog nezavidne situacije. Probali smo prebaciti termin na ljeto, međutim svi su datumi već zauzeti, a preko zime ne želimo imati vjenčanje, tako da smo naše slavlje odgodili na svibanj 2021.”, navodi mladenka Mihaela.

Dok neki odgađaju vjenčanja na srpanj i kolovoz, ima i onih mladenaca koji svoja vjenčanja u kolovozu stavljaju pod upitnik:

,,Datum našeg vjenčanja trebao bi biti 28. kolovoza, no iskreno nismo najpametniji što da radimo”, zabrinutost izražava mladenka Barbara.

Mladenci se također boje slavlja uz maske, rukavice i socijalnu distancu, a neki strepe pred mogućom ponovnom pojavom koronavirusa na jesen te zbog toga smatraju da je najsigurnije prebaciti vjenčanja na sljedeću godinu i nadati se najboljem.

Život na čekanju

Svi planiramo svoj život prema velikim događajima, pa tako i mladenci koji će ove godine sve svoje planove pomaknuti za nekoliko mjeseci. Neki planiraju medeni mjesec, neki novi posao, a neki prinovu, a sada – cijeli je život stavljen na čekanje.

,,Pronalazak drugog termina, gubitak kapare i najdražeg benda nisu najgore stvari ove situacije, veći je problem što je sada sve ‘na čekanju’ dok ne prođu svatovi. Osjećamo se kao da samo čekamo svatove pa onda možemo nastaviti živjeti po planu”, govori mladenka Ana.

Gosti iz inozemstva možda neće moći putovati u Hrvatsku ovo ljeto

Gosti iz Švicarske, Njemačke i Austrije ovise o popuštanju mjera država u kojima žive, a za Austriju se već predviđa zabrana putovanja u Hrvatsku preko ljeta. S obzirom na to da je situacija neizvjesna, neki mladenci predviđaju kako će možda i njihovi inozemni gosti morati biti u izolaciji 14 dana nakon ulaska u državu te zbog toga svoja vjenčanja prebacuju na 2021. godinu. Međutim, ovo su samo izjave zabrinutih mladenaca, a što nas čeka do ljeta neizvjesno je.

Pune ruke posla imaju i organizatori vjenčanja

Osim mladenaca u problemima su i organizatori vjenčanja koji se trebaju pobrinuti da mladenci imaju sve što su rezervirali i za drugi datum odvijanja vjenčanja.

Martina Rakić, organizatorica vjenčanja za strane parove u Istri, ističe:

,,Situacija s koronavirusom vjerojatno je najveći izazov s kojim se većina organizatora vjenčanja susrela u svojoj karijeri. Naravno da za ovako nešto nikada nije pravo vrijeme, ali trenutak u kojem se virus pojavio u Hrvatskoj definitivno nije mogao doći u nepogodnije vrijeme, tik pred turističku, ali i sezonu vjenčanja. Iako naše inozemne mladence, koji svoje vjenčanje planiraju u Istri nije uhvatila panika, s pravom su u ovoj fazi zabrinuti s obzirom da je situacija neizvjesna na razini svih zemalja. Za sada je, zahvaljujući nadležnim institucijama, situacija na našem području pod kontrolom, no neizvjesno je kako će se dalje odvijati i na koji će način utjecati na predstojeću sezonu. U slučaju potrebe, mladencima čije je vjenčanje planirano u travnju i svibnju, ponudit će se alternativni datum, a u dosadašnjim razgovorima svi su dobavljači odlučni u tome da maksimalno izađu mladencima u susret i realiziraju vjenčanje na najbolji mogući način. Otkazivanje nikome nije u interesu, a zajedničkim ćemo snagama osigurati minimalna odstupanja u planovima”, govori Martina Rakić za portal story.hr

Bez posla ostaju i glazbeni sastavi

“Mijenjamo datume, snalazimo se. Apeliramo na sve u ime struke da će biti bolje, svirat ćemo nedjelje, četvrtke sve ostale dane, tu smo na raspolaganju. Ako se baš ne da da se ne nađe nekakva subota ili neki drugi dan, onda ćemo vratit polog. Mislim, nismo krivi mi, a nisu krivi ni ljudi”, rekao je član benda za svadbe i proslave Miki Stanišak iz Beatta banda, prenosi rtl.hr.

Vjenčanica, cvijeće, sala, bend i fotograf sve je bilo spremno i sve je zbog korone propalo. Mnogi zbog toga neće imati željeni glazbeni sastav ili fotografa:

,,Pripreme su trajale godinu i pol. S obzirom da smo većinu imali dogovoreno crkvu, salu, bend, rasvjetu, cvijeće i sve ostalo. Neke stvari smo uspjeli prebaciti na ljeto, ali većinu stvari smo morali odgoditi i naći zamjenu”, objašnjava mladenka Marina. Uživanje u lijepim vjenčanjima naših mladenaca ovoga proljeća stavljeno je na čekanje, ali bez obzira na situaciju i moguće promjene vjerujemo da će svi mladenci ubrzo stati pred oltar i početi zajednički život sa svojim boljim polovicama.

EDIT (upravo je stigla i službena potvrda stožera civilne zaštite na portalu koronavirus,hr, prenosimo u cijelosti):

“Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je 4. svibnja 2020. Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o mjerama prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva. Prema ovoj Odluci, sklapanje braka, u građanskom ili vjerskom obliku, te sklapanje životnog partnerstva održava se isključivo u krugu obitelji i svjedoka te predstavnika službene osobe ili predstavnika vjerske zajednice, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa koje Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavljuje na svojim mrežnim stranicama. Zabrana održavanja svadbenih svečanosti i dalje je na snazi. Odluka stupa na snagu danom donošenja, a više pročitajte na poveznici

Možda će vas zanimati…

Odabir pozivnice za vjenčanje

Odabir pozivnice za vjenčanje

Pozivnice za vjenčanje bi trebale biti pri samom vrhu na popisu obaveza vezanih oko pripreme vjenčanja. Često se...

Mala intimna vjenčanja

Mala intimna vjenčanja

Mala i intimna vjenčanja su savršen izbor za sve one parove koji svoj veliki dan žele podijeliti sa svojim...