Vodič za vjenčanja: Odabir vjenčanog prstenja

Jeste li se ikada pitali zašto nosite vjenčano prstenje? Odakle dolazi ova tradicija? Koji je simbol vjenčanog prstenja? Vjenčano je prstenje nakit koji nosi veliku odgovornost i obećanje, a predstavlja vječnost. Simbol su vašeg braka i treba im posvetiti posebnu pozornost pri izabiranju. Donosimo nekoliko savjeta pri odabiru vjenčanog prstenja.


Vjenčano prstenje tradicijom seže u 1000. g. pr. Kr. kada su ga razmjenjivali drevni Egipćani jer je oblik kruga simbolizirao vječnost. Njihovo je prstenje rađeno od konoplje, trstike i papirusa. Do 40-ih godina 20. stoljeća uglavnom su ih nosile žene, a sve češće ih počinju nositi i muškarci. Danas je tradicija da i muškarac i žena nose prstenje kao simbol ljubavi i vjernosti.
Prsten krenite tražiti i kupovati 6-8 mjeseci prije samog vjenčanja. Ostavite si dovoljno vremena da istražite sve mogućnosti i obiđete dovoljno zlatarnica kako biste odlučili kakvo prstenje želite.

Zašto vjenčano prstenje nosimo na prstenjaku?
O razlogu nošenja vjenčanog prstena na prstenjaku postoji nekoliko priča, a najpoznatija i najprihvaćenija priča je da vena amoris, vena ljubavi, koja prolazi prstenjakom lijeve ruke vodi do srca. Vjenčano se prstenje nosi uglavnom na desnoj ruci, međutim, neki ipak vjenčano prstenje nose i na lijevoj ruci, neovisno o tradiciji.


Dogovorite se s partnerom
Pretražite internet i odlučite što vam se sviđa. Iako supružnici ne moraju imati isto prstenje, obično parovi gledaju da to prstenje bude što sličnije. U pravilu muškarci teže jednostavnom prstenu bez ikakvih detalja, dok žene vole sitne detalje, cirkončiće ili možda drugačiji oblik prstena.


Žuto ili bijelo zlato?
Dugi niz godina tradicija je nalagala žuto zlato, međutim u današnje se vrijeme sve više mladih odlučuje za bijelo zlato. Neki biraju boju prstenja prema tenu, boji očiju i kose jer nekima ljepše pristaje žuto, dok nekima više odgovara bijelo zlato. Supružnici uglavnom nose jednako prstenje, bez pretjeranih detalja i s ugraviranim datumom vjenčanja ili nekom porukom.
Sve veći trend postaje i ružičasto prstenje, odnosno rose gold crveno zlato. Rose gold boja već je dugo u trendu, ali se najčešće koristila za satove, narukvice i naušnice. Razmislite o boji pa možda budete jedni od rijetkih parova koji će se odlučiti za ružičasto vjenčano prstenje.


Dijamanti ili cirkoni?
Svoj vjenčani prsten možete ukrasiti dijamantom. Dijamant ima četiri karakteristike koje ga određuju: način rezanja, boju, jasnoću i veličinu. Što je dijamant jasniji, veći i sjajniji, to je i cijena dijamanta veća. Dijamanti se također bruse u različitim oblicima, a najpopularniji je okrugli brilijant, koji ima 57 ploha. U tako brušenom kamenu svjetlost se najbolje prelama i daje najbolji sjaj. Osim okrugloga, možete birati srcolike oblike, oblik suze, pravokutne i druge oblike.
S obzirom na to da su dijamanti dosta skupi, puno povoljnija opcija su cirkoni. Današnja izrada cirkona dovodi ih do savršenstva i jako lijepo izgledaju. Razlika između cirkona i dijamanta je što cirkon s godinama gubi svoj sjaj i jasnoću dok dijamant uvijek izgleda isto.
Ukoliko se odlučite za drago kamenje u boji, možete birati među safirima, rubinima i smaragdima. Safir simbolizira čistoću, rubin strast, a smaragd vjernost.

Tip modela i debljina
Vjenčano prstenje dolazi u raznim oblicima, a najpoznatiji su ravni, obli i konkavni oblici. Dobro proučite oblike i prilikom isprobavanja odredite koje su vam najudobnije.
Širina burmi uglavnom iznosi od 2 do 7 milimetara, ovisno o dužini i debljini prsta, a u određivanju širine pomoći će vam zlatari.
Za kraj birate površinski izgled vjenčanog prstenja. Tako možete izabrati polirano prstenje koje daje visok sjaj i eleganciju. Matirano prstenje najčešće biraju muškarci jer su diskretnog izgleda, a također možete izabrati svjetlucavu površinu prstenja ukoliko želite da se prstenje stvarno ističe i razlikuje.
Pazite da vam burme budu udobne. Tanke burme često se mogu usijecati u prst i stvarati nelagodu pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Sve su popularnije anatomske burme jer su s unutrašnje strane zaobljene, tako da manjim dijelom zahvaćaju prst. Tanje burme mogu se tijekom godina deformirati, tako da je preporučljivo odabrati masivnije burme kako ne bi s godinama dotrajale.


Obiđite zlatarnice
Kada odredite kakvo otprilike prstenje želite, istražite najbolje zlatarnice u vašem gradu. Najbolje vrijeme za kupovinu prstena je u poslijepodnevnim satima. Smatra se da vam je tada najoptimalnija tjelesna temperatura i svakako nemojte ići isprobavati prstenje kad ste ljuti ili živčani jer je vaše tijelo najopuštenije kada je smireno i prsten koji odaberete najbolje će vam odgovarati.
Dajte si vremena pri pronalasku pravog prstenja. Nemojte kupiti odmah prvo koje vam se svidi. Obiđite barem 2-3 zlatarnice i vidite što se nudi. Možda neke zlatarnice imaju popuste u vrijeme kada želite kupiti prstenje pa možda uhvatite odličnu akciju. Kada odlučite koje prstenje ćete kupiti, ono će najčešće biti izrađeno za tri do pet dana, a nešto duže ukoliko želite nešto u prstenje ugravirati.


Odredite budžet
Cijena samog zlatnog prstena ovisi o čistoći materijala, odnosno o broju karata. Karat se koristi kao oznaka čistoće zlata te postotak u kojem je čisto zlato miješano s drugim materijalima. Još jedan popularan materijal vjenčanog prstenja je platina, koja je najskuplja, dok je srebro najpovoljnija opcija.
Cijene vjenčanog prstenja u prosjeku iznosi od 1000 pa do 5000 kn. Dobro isplanirajte svoj budžet i prema tome odlučite kakvo si prstenje možete priuštiti. Dijamanti, graviranje, posebno ručno iscrtani detalji i sl. dodatno povećavaju cijenu.


Nositi burmu sa zaručničkim prstenom ili ne?
Neke djevojke nose zaručnički prsten na jednoj ruci, dok vjenčani nose na drugoj, a neke pak nose oba prstena zajedno. Ukoliko se odlučite nositi zaručnički i vjenčani prsten zajedno, bilo bi dobro razmisliti o dizajnu vjenčanog prstena. Pored upečatljivog zaručničkog prstena bilo bi dobro imati jednostavniji dizajn vjenčanog prstena. Svakako bi trebalo paziti da jedan prsten ne odudara od drugog jer ne bi trebalo biti velikog kontrasta između njih.


Odabrati pravo vjenčano prstenje nije lak zadatak, ali osoblje zlatarnice trebalo bi se potruditi da vam taj zadatak olakša što je više moguće. Ne zaboravite, vjenčano ćete prstenje nositi svakoga dana, tako da nemojte uzimati ono što nije vaš stil, bez obzira na cijenu. Pazite da vam prstenje u potpunosti odgovara i da udobno leži na vašem prstu kako vam ne bi stvarao nelagodu. Dajte mašti na volju i kreirajte jedinstveno zajedničko prstenje kojim ćete se ponositi do kraja života!
Ivana Farkaš

Možda će vas zanimati…

Odabir pozivnice za vjenčanje

Odabir pozivnice za vjenčanje

Pozivnice za vjenčanje bi trebale biti pri samom vrhu na popisu obaveza vezanih oko pripreme vjenčanja. Često se...

Mala intimna vjenčanja

Mala intimna vjenčanja

Mala i intimna vjenčanja su savršen izbor za sve one parove koji svoj veliki dan žele podijeliti sa svojim...